loading

Συμβουλές

Αν μία πισίνα έχει συντηρηθεί σωστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί εύκολα να τεθεί σε λειτουργία με την έναρξη της επόμενης κολυμβητικής περιόδου. Το πιο σημαντικό είναι να μην αφαιρέσετε το κάλυμμα αν δεν καθαριστεί πρώτα ο χώρος γύρω από την πισίνα. Σκουπίστε ή ξεπλύνετε σκουπίδια και φερτά υλικά ώστε να μην πέσουν στην πισίνα. Έπειτα χρησιμοποιήστε το λάστιχο του κήπου για να γεμίσετε την πισίνα στην ενδεδειγμένη στάθμη. Συνδέστε τον μηχανολογικό εξοπλισμό που είχε αποσυνδεθεί για φύλαξη. Θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η ανακυκλοφορία του νερού οπότε ελέγξτε τα skimmer. Ελέγξτε το PH της πισίνας και προχωρήστε σε υπερχλωρίωση (σοκ) του νερού. Θα χρειαστεί μια εβδομάδα μέχρι να ισορροπήσει το νερό και να είναι κατάλληλο για κολύμβηση. Αφήστε την αντλία να δουλεύει όλο το εικοσιτετράωρο και μειώνετε σταδιακά τη λειτουργία της κατά μία ή δύο ώρες την ημέρα έως ότου ισορροπήσει το νερό.
Ο θερμαντήρας της πισίνας συνήθως χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση και μπορεί να δουλεύει χρόνια χωρίς πρόβλημα. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη σωστή συντήρησή του. Μερικές φορές σχηματίζονται άλατα στο εσωτερικό των διαύλων και εμποδίζουν την διέλευση του νερού και τη σωστή θέρμανσή του. Εάν συμβεί αυτό θα χρειαστεί επαγγελματική βοήθεια γιατί μπορεί να χρειαστεί η αποσύνδεση του θερμαντήρα και ο καθααρισμός του με ειδικό όξινο καθαριστικό και συρμάτινη βούρτσα.
Οργανικές ουσίες όπως η αμμωνία και το άζωτο συσσωρεύονται και μολύνουν την πισίνα με τον καιρό. Όταν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες αντιδρούν με το χλώριο της πισίνας και σχηματίζουν χλωραμίνες οι οποίες ευθύνονται για τη δυσάρεστη οσμή χλωρίου που πολλοί συσχετίζουν με τις πισίνες. Για να απαλλαγείτε από αυτή την δυσάρεστη μυρωδιά είναι απαραίτητο να υπερχλωριώσετε (σοκάρετε) την πισίνα ώστε να επανέλθει στα κανονικά επίπεδα χλωρίου. Ενώ μπορεί να ακούγεται αντιφατικό το να προσθέσετε μια μεγάλη ποσότητα χλωρίου στην πισίνα μπορεί να εξαφανίσει την δυσάρεστη μυρωδιά. Μερικές πισίνες μπορεί να χρειάζονται υπερχλωρίωση (σοκάρισμα) μια φορά την εβδομάδα, άλλες πιο αραιά. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για καλύτερα αποτελέσματα.
Το νερό της πισίνας πρέπει να ελέγχετε συχνά για να είναι καθαρό και ασφαλές για την υγεία των κολυμβητών. Η κλίμακα PH είναι μια μέτρηση οξύτητας ή αλκαλικότητας του νερού που κυμαίνεται από το 0 έως το 14. Μία ένδειξη μεταξύ του 7,2 και 7,8 είναι ιδανική και ασφαλής για τους κολυμβητές και επιτρέπει στα χημικά απολυμαντικά να έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.
Μπορείτε να μετρήσετε το PH της πισίνας σας με ένα PH test kit. Υπάρχουν πολλών ειδών προϊόντα για μέτρηση PH τα περισσότερα που απευθύνονται σε ιδιώτες όμως είναι είτε με αντιδραστήρια είτε με ταινίες μέτρησης. Τα test kit με αντιδραστήρια δεν είναι δύσκολα στη χρήση, παίρνετε ένα δείγμα νερού και προσθέτετε σταγόνες ή ταμπλέτες. Το νερό αλλάζει χρώμα ως ένδειξη της χημικής του ισορροπίας. Οι ταινίες δουλεύουν διαφορετικά. Όταν τις βυθίζετε στην πισίνα οι χρωστικές που έχουν αλλάζουν χρώμα έπειτα τις συγκρίνετε με τον χρωματικό χάρτη της συσκευασίας για να εντοπίσετε τα επίπεδα του PH στην πισίνα σας. Αυτή η μέτρηση καθορίζει την ποσότητα και το είδος των χημικών που χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε το νερό καθαρό και ασφαλές.
Μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται κατά την διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου λόγω της εξάτμισης και της αναμενόμενης απώλειας που επιφέρει η κολύμβηση οι βουτιές και η γενικότερη χρήση της πισίνας. Όταν αφαιρείτε ακαθαρσίες με τα skimmer κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είναι ευκαιρία να ελέγξετε και το επίπεδο του νερού. Σιγουρευτείτε ότι δεν θα πέσει ποτέ κάτω από το επίπεδο των skimmer γιατί αν συμβεί αυτό η αντλία θα καταστραφεί. Αν τα επίπεδα του νερού είναι χαμηλά χρησιμοποιήστε το λάστιχο του κήπου για να το επαναφέρετε στο ενδεδειγμένο επίπεδο. Εάν αδειάσετε την πισίνα για συντήρηση ή στο τέλος της σεζόν προσέξτε να μην την αφήσετε άδεια για μεγάλο διάστημα. Είναι καλύτερο να αφήνετε νερό στην πισίνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα επειδή το βάρος του νερού αντισταθμίζει τις πιέσεις που δέχεται η πισίνα από το έδαφος στον πυθμένα της.
error: Alert: Content selection is disabled!!